Snapback av domän

Denna artikel riktar sig till den lite mer rutinerade SEO’aren. Vi ska idag tala om snapback av domäner. För dig som inte hört talas om detta så ska jag dra det med en kort introduktion. Snapback eller i folkmun ”snappa” en domän, handlar om att registrera en domän som precis löpt ut och släppts ut på den öppna marknaden för registrering igen. Det kan handla om att den tidigare ägaren av domänen inte har något behov av domänen längre, eller att de helt enkelt i vissa tråkiga fall missat att betala förnyelseavgiften på domänen. Värt att nämna dock innan du oroar dig allt för mycket så är det oftast först 60 – 90 dagar efter sista betaldatumet på domänen som den först släpps ut till försäljning på öppna marknaden. Innan detta händer så har din sajt slutat att fungera för länge sedan så du har god chans på dig att märka att något inte står rätt till innan den hamnar i skottlinjen för SEO’are som vill snappa bra domäner.

Varför vill man snappa en domän?

Det finns flera anledningar till varför det är aktuellt att få en viss domän i sin ägo. Det kan vara saker som:

  • Att du missat betala domänförnyelsen och vill ha tillbaka den
  • Det är en domän med lång historik och fina länkar till sig
  • Det är en enkel domän som du vill starta en egen sajt på

Listan kan göras lång och anledningarna är förstås många, men detta skulle jag påstå är de mest vanliga anledningarna till att man försöker snappa en domän, dvs snabbt registrera en domän som släpps ut på marknaden för allmänheten.

Hur vet jag vilka domäner som släpps?

IIS (Internetstiftelsen) som har ansvar för att förvalta .SE-domäner släpper löpande en lista med domäner som släpps ut på marknaden för nyregistrering som inte blivit betalda. Så det går för vem som helst att enkelt surfa in på deras hemsida och se vilka domäner som snart blir lediga. Den listan hittar du i olika format här.

Där har de även den listad i .JSON-fil, vilket gör det möjligt att skapa ett API, en tjänst som automatiskt hämtar in denna informationen åt t.ex. ett datasystem som i sin tur kan ge mer värdefull information bakom domänen. Det kan handla om saker som hur många länkar domänen har till sig som vi pratade om i artikeln om vad är en bra backlink.

Utmaningen med att snappa en domän

Det är inte så enkelt som det låter. SE-domäner släpps runt 04/05-tiden på morgonen det datum som den släpps ut på marknaden, då handlar det om att vara först på pucken med att registrera domänen. Detta är dock enklare sagt än gjort, här har företag satt i system att skapa datasystem som blixtsnabbt på millisekunden snabbt registrerar en domän som släppts fri, så fort den kommer ut som ledig på marknaden.

Tjänsten som dessa företag tillhandahåller kallas för snapback. Här finns det en rad olika aktörer som tar olika mycket betalt och det fungerar som så att det är dyrare att boka upp en domän tidigt i förväg än väldigt nära inpå att den släpps. D.v.s. att den blir billigare och billigare att ”förboka” desto närmre inpå release-datumet man kommer, DOCK är det först till kvarn som gäller hos företaget i fråga. Så har en person betalat en högre summa dagen innan som du vill boka upp domänen för snapback via företaget, så är den upptagen och går därför inte att förboka för dig längre. Så det gäller att inte vara för tidig och betala onödigt mycket, men heller inte vara för sen och missa domänen helt. Här är det en fin balansgång.

Min personliga rekommendation för att öka chanserna till att få domänen är att registrera dig för alla aktörer på svenska marknaden som erbjuder snapback, och boka upp domänen via samtliga. För här handlar det om vilket företag också i fråga som var snabbast som baserar vem som får domänen i slutändan.

Stephen Simmons

Ninja inom SEO och affiliate marknadsföring. Började leka med SEO 2012 och har sedan dess växlat mellan affiliate och att driva SEO-byrå med verksamhet i Norden & Dubai. Sålt mitt innehar i byrån och arbetar nu heltid med affiliate.

Stephen Simmons

Ninja inom SEO och affiliate marknadsföring. Började leka med SEO 2012 och har sedan dess växlat mellan affiliate och att driva SEO-byrå med verksamhet i Norden & Dubai. Sålt mitt innehar i byrån och arbetar nu heltid med affiliate.